Canadian Mortgages, Insurance, Investment, Tax Planning

Newsroom

Revenu Québec - Tax News

XE Forex News

Canadian Mortgage Broker news

Tuesday, June 29, 2010

Кабинетът одобри Иво Прокопиев за почетен консул на Канада за България

Кабинетът одобри Иво Прокопиев за почетен консул на Канада за България

Кабинетът одобри Иво Прокопиев за почетен консул на Канада за България

Дългоoчакваното назначение е факт. Това е голямо улеснеие за всички нас!

Правителството одобри председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев за почетен консул на Канада в България.Това съобщи пресслужбата на кабинета след днешното заседание. Почетните консули се номинират от страната, която представляват, а кабинетът трябва да даде съгласие. Предложението е внесено от министъра на външните работи Николай Младенов.

“Канада е много важна държава за България, съюзник, част от Г-8. С удоволствие приех поканата на канадското правителство да бъда почетен консул за България и ще работя активно за засилване на двустранните отношения”, коментира Иво Прокопиев.

През ноември 2009 г. Министерският съвет прекрати правомощията на предишния почетен консул Левон Хампарцумян. Решението беше взето в отговор на постъпила от посолството на Канада в Букурещ вербална нота.

Иво Прокопиев е съиздател на вестниците “Дневник” и “Капитал” и е основен акционер в “Алфа финанс холдинг”.

Ролята на почетния консул:
Почетният консул работи на доброволни начала в помощ на гражданите на съответната държава, статутът му е регламентиран във Виенската конвенция. Работата на почетните консули не е толкова административна, а представителна. Докато консулите към посолствата се занимават например с издаването на визи, почетните консули имат за задача да поощряват икономическите взаимоотношения, да привличат чужди инвеститори и да популяризират културата на съответната страна, която представляват, организирайки напр. различни събития.

Те не са държавни служители и не получават заплата. По регламент всеки почетен консул прави ежегоден отчет за дейността си пред външното министерство. За поста не се кандидатства и въпреки че формално Министерският съвет одобрява кандидатурата, изборът е изцяло в ръцете на държавата, чийто представител става кандидатът.

Номинират се хора, които са добре познати, авторитетни и влиятелни личност в страната си. Необходимо е почетният консул да е финансово независим, тъй като не получава заплата, командировъчни или други финансови облаги. Определянето на почетни консули е много полезно в държави, в които изпращащата страна не поддържа представителство, но пък е необходимо да има канал за дипломатически контакти.

No comments:

Post a Comment